Veneiden katsastuksesta

Huviveneiden katsastus on Suomessa täysin vapaaehtoista turvallisuustyötä. Tästä johtuen vakuutusyhtiöt usein antavat tuntuvan alennuksen katsastetun veneen vakuutusmaksusta.

Katsastetun veneen tunnistaa vesillä veneseuran perälipusta, koska lipun käytt sallittu ainoastaan katsastetulle veneelle. Seuran venerekisteriin ei hyväksytä katsastamatonta venettä.

Katsastus muodostuu kahdesta vaiheesta: joka 5. vuosi tapahtuvasta peruskatsastuksesta ja vuosikatsastuksesta, joka nimensä mukaisesti tehdään vuosittain vedessä, veneen ollessa valmiina käyttöön.

Peruskatsastus

Peruskatsastus on kaksivaiheinen. Ensin tehdään runkokatsastus veneen ollessa vielä maissa. Tällöin varmistetaan rungon ja muiden vedenalaisten laitteiden kunto veneen ulkopuolelta (peräsin, potkuri, näiden laakeroinnit ja kiinnitykset, köli kiinnityksineen, runkoläpiviennit yms.).

Ulkopuolisen tarkastuksen lisäksi sisätiloissa tarkastetaan rungon sisäpuoliset rakenneosat ja niiden kiinnitykset, moottori ja siihen liittyvät laitteet, letkujen kunto ja kiinnitykset, lämmityslaitteet, saniteettijärjestelmät letkuineen, sähköjärjestelmät yms.

Vuosikatsastus

Vuosikatsastus suoritetaan vedessä veneen ollessa käyttökunnossa. Tällöin todetaan peruskatsastuksessa tarkastettujen laitteiden toimivuus.

Varustekatsastuksessa varmistetaan varusteiden olemassaolo ja toimivuus. Samalla katsastaja varmistaa, että veneilijä osaa käyttää laitteitaan. Kippari voi nopeuttaa tarkastusta ottamalla valmiiksi esille katsastettavat varusteet.

Myös veneen paperit tarkastetaan. Rekisteröinti on suoritettava ennen kuin vene voidaan katsastaa. Kaasutarkastus dokumentit, radioluvat yms. on oltava veneessä.

Vaadittavat varusteet on listattu katsastuspöytäkirjaan, joita on saatavilla seuran katsastajilta. Löydät katsastusvaatimukset myös Suomen Purjehdus ja Veneilyn sivuilta. Vuosikatsastukset suoritetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Katsastajaa ei tarvitse vierastaa. Katsastaja ei ole ryppyotsainen, kiukkuinen virkamies, vaan leppoisa kokenut veneilijä, jolta voi kysellä kaikkea mahdollista veneilyyn ja veneturvallisuuteen liittyvää ja hän neuvoo mielellään ongelmissa.

Lahden Navigaatioseuran katsastajat löydät yhteystiedoista.

Sekä perus- että vuosikatsastuksen hinta Lahden Navigaatioseurassa on 20 €.